Een curriculum vitae is een document waarin je een samenvatting kan maken van je leven. Denk hierbij aan behaalde diploma’s en werkervaring. Een curriculum vitae staat ook wel bekend als een cv dit kan je helpen bij het vinden van een baan. 

Infographic Hoe goed is jouw curriculum vitae

1.Waarom heb je een cv nodig?

De werkgever ziet snel en overzichtelijk wie je bent, waar je voor staat, en wat je hebt bereikt. Een verzorgde cv maakt een goede indruk waardoor jouw kans op een baan nog groter is! Hieronder zie je twee voorbeelden, je kunt zien dat een cv in een andere taal goed te begrijpen is door de duidelijke vormgeving.

 1. Een Nederlandse cv
 2. Een Franse cv

Resume: a written exaggeration of only the good things a person has done in the past, as well as a wish list of the qualities a person would like to have.
-Bo Bennet

2.Eigenschappen van een cv

Het verschil tussen een cv en resumé is klein. Resumés zijn korter dan cv’s maar een resumé is meer gericht naar het bedrijf waar je solliciteert. In een cv komen de volgende punten aan bod.

 • Persoonsgegevens: Informatie die je achterlaat zodat je bereikt kan worden.
 • Kwaliteiten: Hierin kun je toelichten waar je goed in bent.
 • Opleidingen: Informatie over de opleidingen die je hebt gedaan en/of hebt afgerond.
 • Werkervaring: Waar je gewerkt hebt, wat je daar hebt gedaan, functie, etc.

 1. Een grafische cv
 2. Een cv van een designer

3.Tips voor je eigen cv

Als je wilt beginnen met het maken van een cv of je huidige cv wilt verbeteren dan zul je zeker gebaat zijn met de volgende tips.

 1. Voorkom spelfouten: De meeste werkgevers gooien jou cv dan al in de prullenbak.
 2. Zorg voor een nette foto: Je werkgever wilt weten wie je bent en hoe je eruitziet.
 3. Toon relevante info: Laat hobby’s die niks met je werk te maken hebben weg. Je wilt alleen relevante informatie op jou cv staan.
 4. Wees eerlijk: Als de werkgever erachter komt dat je hebt gelogen dan kan dit jou duur komen te staan. Onthoud dat liegen altijd slecht is.
 5. Vermijd jargon:  Bepaalde termen zijn niet bekend voor iedereen dus om misverstanden te voorkomen wil je duidelijk en algemeen Nederlands gebruiken.
 1. Een voorbeeld cv