Smartcities: steden die altijd online zijn

Technologie is op een snel tempo radicaal aan het veranderen. De manier waarop we gebouwen ontwerpen en bouwen wordt steeds effectiever. Steeds meer mega- en smartcities ontstaan, waardoor de technologie alleen nog maar sneller vooruit gaat.

Online wereld

Succes vinden en kapitaal maken in de online wereld word steeds makkelijker.  Stilzitten is tegenwoordig geen optie meer. Het internet heeft communicatie en de media onomkeerbaar veranderd.
Digitalisering en nieuwe technische ontwikkelingen hebben voorheen grote spelers laten verdwijnen alsof ze niets waren. Als consumenten hebben we gezien hoe snel dingen kunnen veranderen, iedereen heeft altijd de nieuwste smartphone in plaats van een walkman.

Smartcities

Er zijn over de hele wereld al  21 megacities met in totaal meer dan 10 miljoen inwoners. In 1975 waren dat er nog maar drie. In 2025 zal alleen China al 221 steden hebben met meer dan 1 miljoen inwoners.  De 21 megacities gebruiken al 60 tot 80 procent van wat de wereld aan energie nodig heeft.
Dit is een van de redenen dat we smartcities nodig hebben. Smartcities worden bestuurd door sensoren en netwerken, wat ervoor zorgt dat alles een stuk zuiniger en soepeler verloopt. De natuur en mogelijke verslechteringen van het klimaat kunnen in de gaten gehouden worden, gebouwen en bruggen kunnen veilig gehouden worden. Door middel van sensoren in de weg kan reistijd verminderd worden en mensen zijn uiteindelijk meer bewust van hun verbruik.

Randstad

In de laatste 15 jaar zijn buitenwijken en nieuwe steden zoals Almere en Houten heel erg gestegen in populatie , maar steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag hebben ook een groei meegemaakt in de populatie. Terwijl Rotterdam veel minder groei heeft meegemaakt. Het ziet er alleen naar uit dat deze aantallen ook binnen 15 jaar weer gaan dalen.
De randstad is het gedeelte van Nederland met de hoogste populatie. Ongeveer de helft van alle inwoners van Nederland woont in Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland terwijl dit maar een kwart van heel Nederland is. De randstad groeit het snelst van heel Nederland en zal dat waarschijnlijk ook blijven doen. Mensen verhuizen liever naar de randstad dan er vandaan en er worden meer mensen geboren dan dat er overlijden. In 5 jaar is de populatie van de randstad gegroeid met 225,000 mensen.

Infographic Smartcities Steden die altijd online zijn infographic_de-wereld-die-altijd-online-is_internet-of-things_smartcity  infographic_minder-groei-en-meer-afwijzing