Special: Ramadan

Special: Ramadan

De Ramadan is de negende maand in de islamitische kalender. In deze maand wordt er tussen zonsondergang en zonsopgang gevast.

De ramadan (arabisch: ramadhan, رمضان) is een vastenperiode van moslims. Tijdens ramadan wordt door moslims wereldwijd tussen zonsopgang en zonsondergang gevast. Dit houdt in dat er in die periode niet wordt gegeten of gedronken. Wanneer de maand Ramadan afgelopen is, begint het Suikerfeest. Omdat de periode van ramadan wordt bepaald aan de hand van een maankalender, begint ramadan elk jaar op een andere datum. Ramadan 2022 begint waarschijnlijk op 1 april 2022 tot en met 30 april 2022.

Geschiedenis van ramadan

Volgens de Koran is de ramadan ingesteld door de profeet Mohammed. De ramadan werd voor het eerst genoemd tijdens de ‘Waardevolle Nacht’, ook wel bekend als de ‘Laylat-a-Qadr’. Tijdens deze speciale nacht kreeg volgens de Koran de profeet Mohammed de eerste Soera van de Koran van een engel. Uit dankbaarheid besloot profeet Mohammed die nacht om een jaarlijkse vastenmaand in te stellen, de ramadan.