Achtbanen waarbij het misgaat

Achtbanen zijn altijd snel, hoog of eng. Het zijn spannende attracties waar sommige mensen bang voor zijn. Waarom zouden ze bang moeten zijn? Er kan toch niks mis gaan? Dat zou je denken…

Het ontstaan van de achtbaan

Het idee van de achtbaan komt oorspronkelijk uit Rusland. Er werden in de 17e eeuw vaak houten constructies gebouwd waar ijs op kwam te liggen. Men gleed er met sledes vanaf en zo werden ze een soort glijbanen. Er werden steeds nieuwere versies gemaakt en op een gegeven moment werd het zo populair dat er wieltjes aan werden toegevoegd, zodat de glijbanen het hele jaar open konden blijven.

De soldaten van Napoleon vertelden hierover in Frankrijk, daar ontstond de eerste achtbaan in 1804 en later in 1848 een achtbaan met een looping. Uiteindelijk bleek daar zoveel mis mee te zijn dat de achtbaan werd gesloten, later werd er een nieuwe gebouwd met wieltjes die de kar aan de rails vasthield.

Waarom achtbanen?

Volgens Karin van der Tuin (werkzaam in het Leiden Universitair Medisch Centrum) heeft ongeveer een op de vijf Nederlanders een specifieke variant van het DRD4-gen. Dat wil zeggen dat je vaak avontuurlijker bent, meer risico’s zoekt en dat je graag nieuwe dingen onderneemt. Dit gen wil zeggen dat je meer signaalstof nodig hebt om dezelfde kick te behalen als dat een ander ervan krijgt. Hiervoor zijn mensen vaak op de kermis of in een attractiepark te vinden.

Mensen zijn ook vaak bang voor achtbanen, omdat ze bang zijn om de controle over zichzelf te verliezen. Deze mensen denken eerder dat het fout zal gaan. 


Land van herkomst: Unknown

Infographic designer: Jadiehm

Opdrachtgever: Visual.ly

Bron: Visual.ly

Formaat: 900 x 2492


Kleuren