De wetenschap van aardbevingen
Wat is een aardbeving? Een aardbeving is een trilling of schokkende beweging van de aardkorst. Meestal wordt een aardbeving veroorzaakt door het schuiven van de platen waaruit de aardkorst bestaat. En wist je dat er trage aardbevingen van soms wel 30 jaar lang zijn? In deze blogpost gaan we verder in op de wetenschap achter aardbevingen
De tektonische platen zijn constant in beweging en dit kan trillingen veroorzaken. Dit merk je meestal niet, maar zo nu en dan komt er plotseling veel energie vrij in een korte tijd en trilt het gebied eromheen mee en spreken we van een aardbeving. Dit gebeurt het meest op de plekken waar de platen aan elkaar grenzen, de breuklijnen.
Tsunami’s door aardbevingen
Tsunami’s worden onder andere veroorzaakt door zware aardbevingen in de zee waarbij een verticale beweging plaats vind. Wanneer de oceaanbodem bij een plaatgrens stijgt of daalt, verplaatst dit het water erboven en dit creëert een tsunami. Tsunami’s kunnen enorme schade aanrichten en kunnen een lengte bereiken van wel 30 meter. Kijk maar eens naar deze infographic.
Trage aardbevingen
Er zijn verschillende soorten en maten aardbevingen. Heb je ooit gehoord van een trage aardbeving? Het bestaan van trage aardbevingen werd ontdekt aan het eind van de jaren negentig. De platen van de aardkorst schuiven in dit geval heel sloom tegen elkaar zonder gigantische bevingen te veroorzaken. Dit proces kan weken, maanden maar ook jaren duren.
De langste aardbeving ooit gemeten duurde 32 jaar! Deze aardbeving vond plaats in 1800 en heeft uiteindelijk geleid tot de catastrofale Sumatra aardbeving in 1861. Er is nog weinig bekend over trage aardbevingen omdat ze meestal dieper in de grond zitten en lastig zijn te meten met de traditionele seismologische technieken. Wil je graag nog wat meer informatie over aardbevingen? Dat kan. We hebben een infographic voor jou met extra informatie.