Retro speelgoed – Deel 3

Retro speelgoed. Met de hele klas achter elkaar aanrennen met klappertjespistolen om de grootste fictionele oorlog in de geschiedenis van jouw straat te winnen, en alleenheerser te worden.


De uitdaging en de daaropvolgende frustratie die in je naar boven kwam als de ringetjes maar net niet op hun plaats wilden vallen met Waterful Ring Toss. Of vond je het leuker om uit te zoeken of je Slinky het niet alleen bij je eigen trap deed, maar ook bij alle andere trappen van je school en de buren. Bekijk hier de vorige delen: Deel 1, Deel 2

Ruzie om de Game Boy

Vrijwel iedereen herinnert zich zijn of haar favoriete speelgoed of gadget uit hun jeugd waarmee ze heel wat intensieve uren hebben gedeeld. Op het kantoor van Coolinfographics hebben we het er dagelijks over. Tranen van verdriet toen onze Game Boy niet meer werkte. Ruzie om de Rubik’s Cube® die eindigde in een schietpartij met onze klappertjespistolen.

Illustraties van Retro speelgoed in vectoren

Om het af te leren én om de hang naar vroeger met jullie te delen zullen we de komende tijd aandacht aan dit onderwerp besteden. Dat betekent o.a. dat de verzameling Retro Speelgoed wekelijks wordt uitgebreid met één of meer illustraties. De illustraties worden door ons gemaakt als vectoren. Zo worden de afbeeldingen van het speelgoed en de gadgets op unieke wijze in beeld gebracht. Bovendien zijn we zo niet afhankelijk van beschikbaar fotomateriaal.
Infographic Retro speelgoed

1. Slinky  

Traplopen? Daar heb je speelgoed voor!  

Releasedatum: De slinky werd in 1943 uitgevonden en werd een hit tijdens kerst 1945, toen de eerste 400 gemaakte Slinky’s in 90 minuten uitverkocht werden in een winkel in Philadelphia.
Uitvinder/ontwerper: Dit speelgoed is uitgevonden door een marine-ingenieur, Richard James. Het speelgoed is vooral bekend geworden doordat het van trappen ‘af kan lopen’ door invloed van de zwaartekracht op de spiraal, en zijn mate van elasticiteit/rekbaarheid.
Populariteit, Toen v.s. Nu: Na de uitgave werd het al snel een bestseller. Rond 1952 kwam hier ook een van de varianten van uit, namelijk de “Slinky Dog”, 2 uiteinden van een hondje aan elkaar bevestigd met een metalen spiraal. Deze kennen wij inmiddels allemaal uit de Toy Story trilogie. In het gehele bestaan van de Slinky zijn er tot op de dag van vandaag ten minste 300 miljoen stukken van verkocht. Inmiddels zullen ze niet meer in elke speelgoedwinkel verkrijgbaar zijn, maar met een beetje speurwerk kan je er zo één op de kop tikken.
Infographic Retro speelgoed

2. Cowboy Cap Gun (Klappertjespistool)

Het klappertjespistool behoorde tot de standaard uitrusting bij ons op de basisschool!

Releasedatum: Een echt definitieve datum bestaat eigenlijk niet voor deze klappertjespistolen. Ze werden wel voornamelijk bekend na de 2e wereldoorlog, en bij de stijgende populariteit van western-televisie. Toen begonnen grote speelgoedfabrikanten zoals Mattel ze in grote mate en vele versies te produceren. Dit speelgoed kreeg vaak een westerse naam mee, of die van een held of heldin uit die tijd.
Uitvinder/ontwerper: Een echte uitvinder bestaat er dus niet voor dit speelgoed. Wel zijn er vele versies van uitgekomen, met even diverse vuurmechanismen. 2 Vormen hiervan zijn het meest bekend, de hier afgebeelde versie, met het kruid in de openingen van een ronde plastic container. Een andere bekende was het roze opgerolde lint, met daarop kleine hoeveelheden (bolletjes) kruid.
Populariteit, Toen v.s. Nu: Waar dit in onze jeugd uiterst populair speelgoed was, kiezen kids tegenwoordig steeds meer voor electronisch speelgoed, of de hedendaagse versie van geweren voor het spelen van “oorlogje”, de Nerf reeks van Hasbro.
Infographic Retro speelgoed

3. Waterful Ring-Toss

Een van de eerste handheld spelcomputers!
(Maar dan zonder het computer-deel)
 

Releasedatum: De Waterful Ring-Toss werd uitgebracht rond 1975. Er is erg weinig informatie over te vinden op het web, wel is er een patent-pagina over een variant op dit speelgoed, namelijk Wonderful Waterful Basketbal.
Uitvinder/ontwerper: Het speelgoed werd uitgevonden door Koichi Minami, in opdracht van Tomy Kogyo Company, Inc.
Populariteit, Toen v.s. Nu: Dit speelgoed, of een variant hiervan, heeft iedereen door de jaren heen, jong en oud, wel eens in zijn handen gehad. Er zijn diverse modellen verschenen, waaronder de competitieve basketbal variant, maar bijvoorbeeld ook een pinball versie. Tegenwoordig zal je dit niet meer in de schappen bij de lokale speelgoedwinkel terugvinden.


Land van herkomst: Nederland
Infographic designer: Cool infographics
Opdrachtgever: Cool infographics
Bron: Cool infographics


Kleuren