Generieke medicijnen: feiten en cijfers

Generieke medicijnen zijn nagemaakte versies van medicijnen die al eerder zijn goedgekeurd door de gezondheidsautoriteiten. Ze bevatten dezelfde werkzame stoffen en werken op dezelfde manier als het originele merkmedicijn. Generieke medicijnen zijn dus een veilige en goedkope keuze voor patiënten.

Spaarrekening

Een van de belangrijkste redenen waarom generieke medicijnen goedkoper zijn dan merkmedicijnen is omdat de fabrikanten geen onderzoeks- en ontwikkelingskosten hebben. Er zijn verschillende bedrijven die hetzelfde medicijn maken, dus ze moeten goedkope prijzen aanhouden om klanten te krijgen. Dit betekent dat de prijs van generieke medicijnen vaak veel lager is dan die van het originele merkmedicijn, terwijl de werkzame stof en de werking hetzelfde zijn.

Het is belangrijk om te weten dat generieke medicijnen net zo veilig en effectief zijn als merkmedicijnen. Ze worden door de gezondheidsautoriteiten grondig getest en goedgekeurd voordat ze op de markt worden gebracht. Generieke medicijnen zijn beschikbaar voor een groot aantal geneesmiddelen, waardoor patiënten een breder scala aan keuzes hebben.

In Europa wordt ongeveer 80% van alle verkochte medicijnen verkocht als generiek. In de VS is dit zelfs 90%. Nederland volgt met ongeveer 70% van alle verkochte medicijnen als generiek. Dit geeft aan hoe populair generieke medicijnen zijn en hoeveel geld ze besparen voor overheden en verzekeraars.

Financieel plan

Het gebruik van generieke medicijnen kan een grote impact hebben op de gezondheidszorg. Door de lagere kosten kunnen meer mensen toegang krijgen tot de medicijnen die ze nodig hebben, en dit kan bijdragen aan een verbetering van de gezondheid van de bevolking. Bovendien kan het gebruik van generieke medicijnen ook helpen om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen, zodat deze toegankelijker en betaalbaarder kan worden voor iedereen.

 

“In Europa wordt ongeveer 80% van alle verkochte medicijnen verkocht als generiek.”

 

Een heleboel grafieken, tabellen en statistieken over generieke medicijnen

 

 

 

Land van herkomst: USA
Infographic designer: Unknown
Opdrachtgever: Raconteur
Bron: Raconteur
Formaat: 2320 x 1489


Kleuren