klimaat risicos

Opwarming van de aarde

Er zijn veel verschillende benamingen voor de opwarming van de aarde, klimaatopwarming, klimaat ontwrichting en als laatst klimaatcrisis. Het is een groot probleem, dat begonnen is tijdens de pre-industriële periode.

Broeikasgassen (zoals CO2) die in de lucht zitten slaan de warmte van de zon op, en geven de warmte geleidelijk weer af. Dit is een natuurlijk proces, maar omdat de mensheid de afgelopen 100 jaar veel meer broeikasgassen is gaan uitstoten en er dus veel meer van in de lucht zit wordt er veel meer warmte vastgehouden. Omdat de warmte niet weg kan, stijgt de temperatuur op aarde.

Klimaatakkoord Parijs

Er zijn in december 2015 tijdens een VN-klimaattop in Parijs afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. In het klimaatakkoord staat dat de opwarming van de aarde onder de 2 °C moet blijven.

Het beste zou onder de 1.5 °C zijn om zoveel mogelijk mensen, dieren en natuur te beschermen. Als we dit willen bereiken moet de uitstoot van alle landen de komende jaren drastisch naar beneden. Zou je meer willen weten over het verschil tussen 1.5 °C en 2 °C? Neem maar is een kijkje naar de infographic onder aan.

Maakt 2 graden verschil echt zoveel uit?

Misschien denk je: 2 °C? oh dat is helemaal niets. Maar een temperatuurstijging van 2°C is het gemiddelde, Op sommige plekken bestaat de stijging dus uit veel meer dan maar 2 °C. En dit kan drastische gevolgen hebben voor miljoenen mensen en dieren. En niet alleen de opwarming kan gevolgen hebben voor de mensen en dieren, er zijn heel veel verschillende factoren.

klimaat risicos 1.5°C vs 2°C