Suiker, goed of slecht?!

Krijg je echt meer rimpels als je suiker eet? Er wordt veel geroepen over suiker, en waarom het slecht voor je zou zijn. Geruchten worden continu verspreid via talloze kanalen. Soms geheel onterecht. Maar gelukkig wordt er ook voldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze geruchten. Daarom deel ik vandaag met jullie een aantal harde feiten! Welke effecten van suiker op het menselijk lichaam zijn inmiddels wetenschappelijk aangetoond? Welke geruchten mag je nu toch bijna wel aannemen als waarheid?


De effecten van suiker op ons lichaam:
1. Suiker vergroot je kans op een hartaanval
Een groot onderzoek (de Koning et al., 2012) met ruim 42.000 mannelijke participanten ontdekte dat het consumeren van gesuikerde frisdranken de kans op een hartinfarct vergoot.
2. Suiker versneld het verouderingsproces (en geeft je sneller rimpels)
Verschillende studies (Gaby, 2015) (Dills, 1993) beschrijven hoe suiker reageert met de eiwitten in ons lichaam en hierdoor verschillende gezondheidsproblemen met zich meebrengt en het verouderingsproces versnelt. Vooral fructose lijkt een boosdoener. Echter suggereert de schrijver dat het dan vooral gaat om geraffineerde fructose uit bijvoorbeeld glucose-fructose stroop, en niet de natuurlijke vorm van fructose uit bijvoorbeeld groente en fruit.
3. Suiker vregroot je kans op diabetes
Een grote studie (Basu, Yoffe, Hills & Lustig, 2013)die wereldwijd diabetes heeft onderzocht, ontdekte dat een kleine toename in iemands suikerverbruik al leidt tot een significant grotere kans op diabetes. Het ging hier al om een toename van 150 calorieën aan geraffineerde suiker, dus ongeveer een blikje frisdrank per dag. De studie vergeleek data van wereldwijd 175 landen, gegenereerd gedurende de afgelopen 10 jaar. Deze studie benadrukt verder, dat niet alleen overgewicht kan leiden tot diabetes, ook suikerconsumptie kan leiden tot diabetes, zonder dat iemands gewicht hier een rol in speelt.
4. Van suiker wordt je dik
Helaas kun je van suiker wel dik worden. Een studie (Mann, 2012) gepubliceerd in de Britse Medical Journal laat zien hoe een grotere suikerinname significant effect heeft op gewichtstoename en obesitas bij kinderen, die slechts één gezoet drankje per dag drinken.  Het verminderen van de suikerinname leidde ook tot gewichtsafname bij volwassenen. Lees hier een simpel artikel.
5. Suiker vergroot jouw kans op kanker
Helaas toonde een onderzoek (Port, Ruth & Istfan, 2012) van de University of Maryland aan dat het consumeren van suiker ervoor zorgt dat onze eigen natuurlijke anti-oxidanten, onze beschermingsmechanismen, minder goed werken, en dat hierdoor jouw risico op kanker wordt vergroot. Een ander onderzoek toonde ook aan dat één van de effecten van suiker consumptie ook is, dat kankercellen groeien. In deze studie van de Universiteit van Californië gaat het specifiek over alvleesklierkanker waar fructose door de cellen wordt gebruikt om DNA en RNA te genereren. Maar, let op…
6. Een dieet met veel goede vetten kan mogelijk kanker (of het groeien hiervan) voorkomen
Dit onderzoek staat nog redelijk in de kinderschoenen, want deze studie werd gedaan onder muizen. Het Boston College in Amerika ontdekte dat een dieet hoog in goede vetten en met minder koolhydraten effectief was in het reduceren van het groeien van hersentumoren.
Interessant! Het laatste onderzoek past in ieder geval bij de nieuwe aanbevelingen van het voedingscentrum om dagelijks een handje noten te consumeren, en ook met regelmaat wat vette vis.
Infographic Suiker, goed of slecht


Land van herkomst: Amerika
Infographic designer: August Harris-Early/ Sloan Rachmuth
Opdrachtgever: healtheme
Bron: graphs.net / blijsuikervrij.nl
Formaat: 2480 x 1753


Kleuren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.