De infographic geschiedenis als communicatie middel gaat ver terug, maar maakt vooral de laatste jaren een snelle ontwikkeling door. Mede dankzij de komst van internet is het aantal hiervan flink toegenomen. Het aantal zoekresultaten in Google staat nu op 43.000.000 en zal alleen maar stijgen. Het delen en verspreiden wordt ook bevordert door sociale media kanalen als Twitter, Instagram en Pinterest.

Begin infographic geschiedenis

Voor de oorsprong van de infographic geschiedenis met de eerste visuele uitingen, moeten we een flink stuk terug in de tijd. Ruim 42.000 jaar voor Christus in de Cueva de Nerja om precies te zijn. Want toen al bleek de oermens in staat om op belangrijke onderwerpen uit het leven van die tijd te visualiseren. Met de jacht als belangrijkste thema werd de honger naar zelfexpressie gestild. Middels eenvoudige grotschilderingen werden mammoeten, oerossen, wolharige neushoorns, paarden, stieren en herten afgebeeld.

Het Oude Egypte

Niet lang na de opkomst van de Egyptische beschaving ontstond het Egyptische beeldschrift. Vanaf zo’n 2900 jaar v. Chr. verschenen de eerste hiërogliefen. Met deze pictogrammen werden verhalen uit het dagelijkse leven afgebeeld met onderwerpen als de liefde, werk en religie. Sommige afbeeldingen zouden niet misstaan in een moderne infographic. De drang om verhalen te delen uit het dagelijkse leven zoals de liefde, werk en religie vertoont gelijkenissen met de opkomst van de sociale media van vandaag. De uitgebreide kennis over het Oude Egypte danken we voor een groot deel aan deze vorm van communicatie.

Staafdiagram tot pooldiagram

De modernere versie van de infographic stamt in uit 18e eeuw. In 1786 bedacht William Playfair uit Schotland een manier om tabellen om te zetten naar een grafische weergave. De lijndiagram. Voor zover bekend is dit de eerste geregistreerde uiting van een grafiek. In de jaren die volgde ontwikkelde hij vele variaties, waaronder de staafdiagram en de taartdiagram. De ontwikkeling van de diagram ging verder. In 1957 bedacht een Brits verpleegkundige een nieuwe manier om op een overzichtelijke manier relevante gegevens te presenteren. Florence Nightingale is de uitvindster van het pooldiagram.

London Underground

We blijven in Engeland, waar in 1933 de inwoners van Londen kennis maakten met een geheel nieuwe manier van data visualisatie. Met het design van de eerste overzichtskaart van ‘The London Tube’ maakte Harry Beck een grafisch ontwerp van formaat. De metrolijnen werden op schematische wijze weergegeven terwijl onbelangrijke informatie werd weggelaten. Een grote stap in de geschiedenis van de infographic, waar deze manier van visualisatie voor het eerst toegankelijk werd voor het grote publiek.

Less is more

Bij infographics speelt het less-is-more principe vaak een belangrijke rol. Otl Aicher beheerste deze versimpelde manier van visualisatie tot in de hoogste regionen. Deze gerenommeerde grafische vormgever uit Duitsland is het meest bekend geworden met zijn rol als ontwerper voor de Olympische Spelen in München in 1972. Hij ontwikkelde een serie pictogrammen die o.a. fungeerde als bewegwijzering voor bezoekers van de Spelen. Deze pictogrammen zijn zeer populair en worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in media uitingen.

Grondlegger data visualisatie

Als grondlegger van data visualisatie wordt Edward Tufte genoemd, die les gaf aan the Princeton Universary. In 1975 gaf hij samen met John Tukey, die een prominente rol speelde op het gebied van information design, het eerste seminar over ‘statistical graphics’. Tufte publiceerde in 1982 het boek Visual Display, waarmee hij zijn rol als grondlegger van de data visualisatie nogmaals bevestigde.

Toekomst van de infographic

Met de opkomst van de personal computer werd het maken van een infographics een stuk eenvoudiger. Rekenprogramma’s als Lotus123, Microsoft Excel en andere spreadsheet programma’s kunnen grote hoeveelheden data relatief makkelijk omzetten naar visuele diagrammen. Infographics kunnen nieuwsberichten een extra dimensie geven en in een oogopslag laten zien waar het om draait. Een interessante infographic voegt waarde toe aan jaarverslagen. Het zal niet de laatste keer zijn dat een relevante infographic het aantal bezoekers op een blog doet stijgen.