Wetten, hoe worden deze gemaakt in Amerika? Infographic

Wetten, hoe worden deze gemaakt in Amerika?

Wetten, we kennen ze allemaal. Ze vertellen ons wat we wel en niet mogen doen. Maar hoe worden ze gemaakt? Wie bepalen of de wet door gaat? En wat gebeurt er met de wet als er tegen word gestemd? Hier gaan we een kijkje nemen naar hoe wetten in Amerika worden opgesteld en gemaakt.

Ontstaan

De wet moet in eerste instantie bedacht worden. Dit kan door een aantal groepen worden gedaan. Een vertegenwoordiger van een bedrijf of organisatie kan bijvoorbeeld een wet voorstel doen, maar ook een staat, de uitvoerende tak van de overheid en de mens zelf mogen een wetsvoorstel opstellen. Als deze wet veel ondersteuning krijgt, dan zal de commissie een vergadering houden.  Tijdens de vergadering gebeuren een aantal dingen. Ten eerste zullen voorstanders en tegenstanders laten horen waarom ze vinden dat deze wet wel of niet moet doorgaan. De wet kan hierna bewerkt worden om naar de wensen te voldoen van zowel de voorstanders en tegenstanders. Als dit gedaan is, dan word er een stemming gedaan over de wet en de aanpassingen die er aan gemaakt zijn. Als de oppositie de meerderheid heeft, dan gaat de wet niet door. Zijn er meer voorstanders dan tegenstanders, dan gaat het naar de volgende fase.

Debatteren

Na een periode van tijd, word er een debat gehouden over de wet. Minimaal honderd mensen moet aanwezig zijn om te beginnen. Het aantal gevulde stoelen bepaald hoe lang het debat zal duren. Nadat de relevante gedeeltes van de wet een voor een zijn voorgelezen, zal over elk specifieke verandering een stemming worden gedaan. Als er onenigheid ontstaat over zo een verandering, dan word de wet terug gestuurd naar de commissie. Hierdoor kunnen er maanden of jaren voorbij gaan voordat een wet door kan gaan of zelfs afgewezen kan worden. Als alle punten in orde zijn, dan word er opnieuw een stemming gedaan over of de wet doorgaat. Is een meerderheid tegen, dan word de wet afgewezen. Zo niet, dan gaat de wet door naar de volgende fase.

Congres en de president

Nu wordt er nog een commissie gehouden, waarin precies dezelfde dingen gebeuren als in de eerste. Als dit succesvol is afgerond, dan word er een debat gehouden over de wet. Dit debat kan oneindig door gaan en eindigt pas als niemand meer iets te zeggen heeft. Vaak vind hier een filibuster plaats. Dat betekent dat een senator of groepen senatoren tijd rekken door speeches te houden of discussie te starten. Hiermee hopen ze er voor te zorgen dat een wet niet doorgaat. Een filibuster kan alleen beëindigt worden wanneer de meerderheid daarvoor stemt. Dit zijn minimaal zestig stemmen en word dan ook een super meerderheid genoemd. Een simpele meerderheid is nodig om de wet door te laten gaan, maar dankzij filibuster zijn een super meerderheid vaker dan niet nodig om naar de volgende fase te gaan. Als laatst wordt de beslissing bij de president neer gelegd.  Die bepaald uiteindelijk of de wet doorgaat. Een president heeft tien dagen om de beslissing te maken. Als die dat niet doet, dan word de wet succesvol ingevoerd tenzij het congres hier tegen stemt met een 2/3 meerderheid.
Infographic Wetten, hoe worden deze gemaakt in Amerika
 


Land van herkomst: Amerika
Infographic designer: Onbekend
Opdrachtgever: Onbekend
Bron: Buzzfeed
Formaat: 1232 x 2500


Kleuren

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *