Thumbnail voor infographic over inspiratie van beroemde schrijvers.

Dagelijkse baan als inspiratie voor beroemde schrijvers

In de vroege middeleeuwen, waren monniken haast de enige mensen die konden schrijven. Tegenwoordig kunnen wij ons niet eens voorstellen hoe het was om niet te kunnen schrijven.

King

Veel auteurs schreven romans als een uitlaatklep. Aan de ene kant, hebben veel auteurs door middel van hun dagelijks werk iets prachtigs kunnen creëren. Zo zien wij dat Stephen King, inspiratie uit zijn beroep haalde als leraar, om de bekende ‘Prom’ scène van Carrie te schrijven. Een jaar later, toen de eerste paperback kopie werd uitgebracht, werd Carrie meer dan 1 miljoen keer verkocht. Carrie was een van de boeken die zijn merkwaardige rol als schrijver in de horror genre heeft vastgesteld.

Inspiratie

King is niet de enige auteur die inspiratie uit zijn beroep haalde. John Grisham, heeft inspiratie van andere schrijvers zoals Harper Lee en Scott Turow gekregen voor het schrijven van ‘De Jury’. Maar ‘De Jury’ zoals wij die kennen, was alleen mogelijk geweest nadat hij getuige was van een specifieke rechtszaak.

Prioriteiten

Aan de andere kant, waren er auteurs die prachtige werken hebben kunnen schrijven, nadat ze hun dagelijkse baan verlieten of juist werkloos waren. Harper Lee, verliet bijvoorbeeld haar baan om ‘Spaar de spotvogel’ te schrijven. Misschien toch de juiste keuze gemaakt met zo’n 40 miljoen verkochte kopieën. Gabriel Garcia Marquez, als journalist, schreef ‘Honderd jaar eenzaamheid’ toen hij werkloos was.

Zonder zijn reizen naar Congo als bemanningslid van een koopvaardijschip, had Conrad nooit ‘Hart der Duisternis’ kunnen schrijven.

Focus

George RR Martin als docent was inmiddels al begonnen met het schrijven van ‘Het Spel der Tronen’, maar besloot om zijn baan te verlaten. Op deze manier kon hij zich volledig focussen op het schrijven van dit boek. Met twee ‘beste roman’ nominaties en drie ‘beste roman’ literatuurprijzen gewonnen te hebben, was het een goede keuze van Martin om verder te gaan met schrijver als beroep. De schrijver, die van de ondergenoemde auteurs de meeste inspiratie uit zijn dagelijks werk haalde, was Joseph Conrad. Zonder zijn reizen naar Congo als bemanningslid van een koopvaardijschip, had Conrad nooit ‘Hart der Duisternis’ kunnen schrijven.
Infographic Dagelijkse baan als inspiratie voor beroemde schrijvers


Land van herkomst:Nederland
Infographic designer:Lisanne Vogel
Opdrachtgever:www.adzuna.nl
Bron:www.adzuna.nl
Formaat:1000 x 6364


Kleuren