feiten achter voedselprijzen infographic

Voedselprijzen

De prijs voor voedsel wordt door veel factoren beïnvloed. Een insecten plaag kan ervoor zorgen dat een groot deel van de oogst mislukt, waardoor een kleinere aantal van dat product verkocht kan worden. Een burgeroorlog kan ervoor zorgen voor dat een land minder producten produceert. Maar hoe dramatisch is de impact van deze factoren?

Het weer en de vraag naar voedsel

Een van de grootste factoren van de prijs is het weer. Factoren zoals: droogte, overstromingen en een koude winter kunnen de prijs van essentiële gewassen dramatisch beïnvloeden. Een andere factor is de globale vraag  van bepaalde gewassen. Het feit dat de middenklasse in China en India aan het groeien zijn betekent dat de vraag van vlees en graan zal groeien. De Verenigde Naties schatten dat 50 procent meer voedsel geproduceerd moet worden rond het jaar 2030 om aan de globale vraag te voldoen.

Minder landbouw en ziektes

Ook het verdwijnen van landbouwgrond zorgt er voor dat de prijs van voedsel stijgt. Steeds meer land wordt gebruikt voor andere activiteiten dan voedsel produceren. Ziektes en besmettingen kunnen er voor zorgen dat een tekort aan graan en vee ontstaat. Gemiddeld 35 procent van de globale productie van gewassen mislukt door ziektes en ongedierte. Dit is een absurde hoeveelheid.

Energiekosten en de politiek

Energiekosten spelen ook een grote invloed in de kosten. Hoge olie prijzen zorgen er voor dat het duurder word om voedsel op tafel te krijgen. En politieke onrust kan leiden naar een lage productiviteit. De prijs van tarwe groeide enorm in 2012, toen de protesten in Egypte plaatsvonden.  Egypte is dan ook een van de grootste tarwe importeurs.
 
Infographic Voedselprijzen
 
Land van herkomst: Amerika
Infographic designer: Unknown
Opdrachtgever: Unknown
Bron: openmarkets.cmegroup.com
Formaat: 2000 x 1333
 


Kleuren